SIFIR ATIK YAŞAM

15-09-2021 11:01
SIFIR ATIK YAŞAM

SIFIR ATIK YAŞAM

Çevreye duyarlı ve doğayı seven herkes ne kadar atık oluşturduğunu sorgulamalı. Günlük yaşamınızda hayatınızı kolaylaştırdığını düşündüğünüz çoğu ürün doğada çözülmeyen ve geri dönüştürülmesi zor materyallerden yapılmaktadır. Yapılan tüm bu israf ve doğaya verilen zarar sizce de fazlasıyla kalp kırıcı değil mi? Bu konuda hayatınızda bir şeyler değiştirmek istiyor ama bireysel olarak yapacağınız değişimin etkili olmayacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. İsrafı azaltmak için atılan her adım doğru yönde atılmış büyük bir adımdır. Hayatınızı bir anda değiştirmeye çalışmak büyük ve ürkütücü gelebilir ancak küçük ve sağlam adımlarla ilerlemek uyum sağlamanız için çok daha sağlıklı olacaktır. 
 
Günümüzde her şeyi hızla tüketir olduk ve bunun bir getirisi olarak da eşyalarımıza daha az değer vermeye başladık. Severek aldığınız kazağınıza yemek bulaşabilir veya kahve kupanız kırılabilir ve bu kimin umurunda yenisini alabilirsiniz. İhtiyacım var mı düşüncesi olmadan alabildiğiniz için sürekli bir şeyler alıyor ve bunun sonucunda çok fazla kaynak tüketiyoruz. Tüketim çılgınlığı yüzünden sadece çöplükler dolmakla kalmıyor deniz yaşamı ve sağlığınız için de büyük bir tehdit oluşuyor. 
 
Geri dönüştürülmüş eşyalar güzel alternatiflerdir ama çözümün bir parçası değildir. Önemli olan daha az tüketerek minimum atık oluşturmaktır. Doğanın korunması ve güzel bir gelecek için hepimiz üzerimize düşeni yapmakla sorumluyuz. 

Daha az tüketmek atılacak en doğru adımlardan. Bir şeyi almadan önce kendinize sorun ‘buna gerçekten ihtiyacım var mı?’ Zamanla aldığınız çoğu şeyin ihtiyaç dışı ürünler olduğunu fark edeceksiniz.
 
Tek kullanımlık ürünleri tekrar kullanılabilir ürünlerle değiştirin. Plastik pipetler yerine çelik pipetler, kağıt peçeteler yerine pamuklu mutfak bezleri, plastik su şişeleri yerine cam veya çelik mataralar tercih edilmelidir. 
 
Market alışverişi yaparken bez torbalar tercih etmek son derece önemli. Kuru erzaklar için paketli ürünler yerine yanınızda götüreceğiniz pamuk keselere doldurarak alabileceğiniz açık ürünleri tercih edin. Böylece ciddi bir atık oluşumuna engel olmakla kalmaz mutfak ihtiyaçlarınızı daha uygun fiyata getirmiş olursunuz. Meyve sebze alırken de plastik torbalar yerine pamuk keseleri kullanmayı unutmayın.
 
Plastik diş fırçası kullanmak yerine doğa dostu bambu fırçaları tercih edin. Diş macununda da organik içerikli olanları kullanmaya özen gösterin.
Haftalık yemeklerinizi planlayarak mutfakta fazla atık oluşmasına engel olun. Ne pişireceğinizi bilirseniz alışverişinizi de ona göre yaparsınız. 
Kullanmadığınız eşyaları atmak yerine ihtiyacı olan bir yakınınıza verin veya satın. Mutlaka ihtiyacı olan birini bulacaksınızdır. Sizler de yeni bir şeye ihtiyacınız olduğunda yeni bir ürün almak yerine 2.el seçeneklerini değerlendirin. Böylece tasarruf eder ve daha fazla bütçeye ihtiyacı olan ürünleri rahatça satın alabilirsiniz.
 
Plastik mutfak gereçleri yerine ahşap olanları tercih edin. Örneğin hepimizin mutfak ve banyosunda katı sabun için plastik sabunluk mutlaka vardır. Bu plastik sabunluğu ahşap sabunlukla değiştirmek küçük ama önemli bir adım olacaktır. 
Doğal alternatifi olan ürünleri kullanın. Örneğin kimyasal içerikli sinek kovucu yerine doğal sinek kovucu spreyler kullanın. Oda parfümü yerine bulunduğunuz ortamın uçucu yağlar ile güzel kokmasını sağlayın. Hepimizin mutfağında olan yeşil mutfak süngeri yerine ahşap bulaşık fırçası ve kabak lifi kullanın. Unutmayın amacımız daha az ve doğada yok olabilecek atıklar oluşturmak.
Trendlere kapılmayın. Giysi dolabınızı tarzınıza uygun zamansız parçalardan oluşturun. Trendler her sezon değişir ve buna uyum sağlamak hem maddi anlamda sizi zorlar hem de çok fazla atık oluşmasına sebep olur. 
Banyonuzu yeniden düzenleyin. Ekolojik şampuan, sabun ve deterjanlar kullanın. Cilt bakımında ve makyaj malzemelerinde doğal ürünleri tercih edin. Kullanmaya başlayınca fark edeceksiniz ki doğal yağlar ve bitki suları cildinize içeriğinde bir sürü zararlı madde olan cilt bakım ürünlerinden çok daha iyi gelecek. Yine temiz içerikli temizleyiciler giysilerinize, cildinize en önemlisi doğaya zarar vermeden güvenli bir temizlik sağlıyor. 
Çocuklarınıza verdiğiniz oyuncaklar da hem onların sağlığı için hem de oluşturulan atık için oldukça önemlidir. Plastik araba veya bebek yerine ahşap arabalar veya yün bebekler tercih edilmeli.
Sıfır atık ve ekolojik yaşam ürkütücü gözükse de yukarıda yazılanlara bakılınca aslında çok da zor değil. Önemli olan bu yaşam tarzını benimsemek sonrası kolay bir şekilde gelecektir. Unutmayın attığınız her adım size küçük gibi gözükse de dünyamız için büyük değişimlere neden olacaktır. Daha az atık oluşturmak çevreye çok daha duyarlı olmanızı ve duyarlı bireyler yetiştirmenizi sağlayacak. 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.